Followers

Tuesday, February 5, 2013

Untukmu Im...[Episode 11]



:: Hai..Mr. July ::

Fahmi teriak then dia terdiam kembali..dari jauh aku Nampak dia dengan sebuah bungkusan hadiah di tangannya…mungkin itu yang dia nak beri pada aku..fahmi kelihatan sugul melihat keadaan aku dengan ilham ketika itu. Arrghhh!..aku memang bodoh…fahmi menolehkan diri dan berlalu pergi…aku cuba melepaskan ilham dari aku…tapi ilham memelukku begitu erat….aku tolak ilham sampai di terjatuh….aku jerit memanggil fahmi…tapi die buat bodoh dan terus berjalan….aku nak explain what had happen just now…

‘’Abang!..abang!!...abangggg!!!...please let me explain. It is not what u think!’’ aku merayu pada fahmi untuk dengar penjelasan aku. Aku biarkan ilham sensorang kat tepi pantai tu. Aku debelenggu dengan perasaan yang bersalah kepada Fahmi.

‘’you don’t need to explain..sekarang abang dah tahu apa dalam hati im..mungkin kita tak patut bersama at the first place...’’…what?! itu jawapan dia?..mana effort dia nak pertahankan aku macam yang dia cakap?..atau sekadar janji-janji kosong sebab nak dapatkan aku?! Im not a trophy. Aku marah pada ketika itu.

‘’what nonsense you talk like this?..apa maksud abang?..you don’t know what happen just now and abg suka2 nk judge im? ’’..aku tengok fahmi tak menoleh langsung pada aku masa tuh dan berjalan terus sampai ke lobby hotel aku kejar…die terus ke bilik…aku ikutkan saja. Ilham aku tak tahu apa jadi lepas tuh. Kenapalah ilham ni tak habis-habis nak susahkan hidup aku. Aku tengok punca segala masalah aku semuanya berpunca dari ilham.

Malam tu fahmi tak balik bilik. Resah aku menunggu dia semalaman ..kemanalah dia pergi..aku risau…aku sedih…aku rindukan fahmi…fahmi yang memberikan kasih pada malam semalam…orang yang aku tido di dada dia sambil dia memluk erat aku dalam tidor dia…semalaman aku tak tido memikirkan fahmi, ilham dan semua benda..kadang2 aku rasa nak lari jauh-jauh dari semua masalah ni….tapi apakan daya aku mesti hadapi jugak…sampai pagi tuh baru la si fahmi balik. Seriously aku memang sangat down sekarang. Memikirkan keadaan ni. Tapi ini bukan salah aku. Aku cuba nak explain tapi fahmi yang taknak dengar..

’aku nak balik KL. Gerak skrg. Kemas lah.’’ Fahmi bersuara tegas. Aku??..aku?..die gunakan aku dengan aku?...aku jadi bertambah sedih..aku kecea dengan sikap fahmi..

‘’its ok. Saya balik sendri.’’ Aku berseloroh.

’ok!’’ fahmi jawab pendek. Argh!..bodoh betol aku…sebabkan ego dan layan sedih tuh aku cakap aku balik sendri. Aku ingat taktik ni merajuk ni menjadi. Agaknya aku kalau merajuk buruk kot. Sampai tak works cara ni. Aku dah terlepas cakap…memang aku akan balik sendri..lantaklah….naseb baik aku ade sikit duit mak aku bagi sebelum aku datang KL ari tuh….kalau tak aku pon tak tauh macam mana nak balik. Naseb baik PD. Kalau penang? Perlis or even worse sarawak or sabah?! Masak aku!..

Seminggu aku dah kat kampong since dari peristiwa PD. Langsung takda berita dari fahmi, mahupon ilham. Aku cuba-cuba tanya haziq kalau dia tahu. Dia pulak sound aku balik marah-marah aku pasal buat fahmi macam tuh. Mentang-mentang la kau syok kat ilham bukan main lagi kau back up habis habisan. Yelah..aku faham.. tapi kata-kata si fahmi sangat berbekas dalam hati aku..aku dah tak pandai nak menangis lagi. Aku rasa aku dah cukup bodoh nak menangis di sebabkan ilham dulu dan sekarang aku nak menangis sebab fahmi. What for?..ya aku sayang fahmi tapi aku kene belajar sayangkan diri aku sendiri dulu. Aku dah cuba nak explain. Tapi fahmi sendiri tak nak dengar. Aku hanya duduk termanggu kat bawah pokok pelam depan rumah aku. Ari tuh aku tengok laut. Ni aku tengok sawah pulak. Memang dah membesar kat sawah. So pemandangan ni memang sangat mendamaikan hati aku. Minggu depan aku dah start naik balik Universiti. Aku balik ke johor. Nak habiskan final semester aku. Lepas tuh aku akan bergelar graduan. Insya’Allah. Mungkin ini adalah satu-satunya masa untuk aku lupakan semua bende yang terjadi buat sketika. Biarlah fahmi dan ilham tak cari aku. Maybe this is the best. Ada hikmah di sebalik apa yang terjadi. Ya Allah kau tetapkanlah hatiku dalam menutup ilmu. Walaupon hambamu ini bukanlah hambamu yang baik.  Ilham aku doakan kau bahagia dengan yana dan Fahmi semoga kau sentiasa sihat..Amin….

******************************************************************************

7 bulan dah berlalu, dah masuk July. kini aku berjaya menghabiskan pelajaran aku. Alhamdulillah. Mungkin aku dah tetapkan niat aku untuk belajar. So tiadalah gangguan-gangguan dari anasir2 yang merosakkan kepala hotak aku ni. No lover no sakit kepala more happier! Walaupon keputusan GPA aku tiadalah hebat mana tapi Alhamdulillah dekan jugaklah.  Actually aku dah habis May lagi tapi duk rumah 2 bulan tolong abah and ummi. Tanpa mereka siapalah aku. Terima kasih ummi dan abah!..

Sedang aku kemas2 barang kat bilik sewa baru aku ni. Jatuh gambar aku dengan ilham. Apalah jadi pada dia sekarang. Kalau ikutkan dia sekarang dah berkahwin hampir 4 bulan. Tapi of course la aku tak pergi . Tak pasal-pasal nanti aku takut jadi perkara-perkara yang x sepatutnya. Ala2 terbayang clip movie pendek lakonan remy ishak tuh. Comolot. Hari kahwin pegi lari dengan jantan. Memang teruklah.

Fahmi pon tiada khabar berita. Langsung tiada mesej tiada apa2! Mungkin dia dah lupakan aku. Aku pon tak berharap untuk dia kembali. Dia pergi tanpa bagi jawapan. So aku tak tahu apa status aku. Aku ni plu bukan perempuan. Ada ke istilah gantung tak bertali. Kalau aku carik orang lain adakah aku di kira curang. Argh..peduli apa aku. Dan aku pon dah lama tak pakai cincin or barang-brang yang dia bagi. Boleh jadi stress aku!..barang-barang yang fahmi dan ilham beri aku letakkan dalam satu kotak. Aku letak bawah katil. Nak dibuang mahal. Mana tauh kalau aku takde duit aku boleh gadai ke nanti. (tak sentimental langsung!). kerja pun aku dah dapat. Alhamdulillah.

Sekarang aku stay kat flat di area pandan indah. Senang. Since tempat kerja baru aku kat area pudu. Satu jalan je kalau naik LRT star. Aku memang takkan duduk di kelana jaya sebab ilham duduk sana dan fahmi and haziq di area Gombak. Aku rasa tah-tah fahmi dah kapel dengan haziq. Makan hati aku!. Sepanjang duduk kat kampong pon aku tak nampak langsung haziq. Samaada dia dah lama tak balik kampong or memang saja mengelak dari jumpa aku. Lantaklah! Tapi kalau haziq dengan fahmi kapel aku tak pelik dan tak terkejut seanagt since aku dah terbaca surat tuh. So what to expect. Mungkin jugak diorang dah lama simpan perasaan to each other..baik aku tido dari fikirkan diorang. Esok aku nak bangun awal nak masuk office report first day so kene la bagi good impression since aku under probation 6 month.

Arghhhh! Ngantuk. Aku memang manusia yang susah nak bangun pagi. Mak aku tuh hari2 dok pesan suh bangun subuh memang harapan la..harap kunci jela jam tuh subuh. Last2 subuh tah kemana aku pon tah kemana. Apa nak jadilah. Pukul 8.30am memang pack dalam star lrt ni. Perjalanan aku takda lah jauh sangat hanya 3 ke 4 station jer sebelum smpi station pudu tuh. Aku rasa aku sanagat hensem hari ni. Pakai neck tie pink, baju long sleve putih, seluar slack tajam depan.(kalau cicak jatuh kompem terbelah dua!). nervous pon ade. Bukan sebab nervous nk first day tapi nervous harap2 ada yang ensem2 dalam office tuh!. Untung2 boleh buat prospek jadi suami!(gayteww!)

‘’assalamualaikum, morning. I would like to report for first day today july 17th. Im new.’’ Aku masuk dah setengah bulan kerja. Dah aku dapat surat tuh pon suruh report hari ni. So takkan nak pegi awal. masa tuh ada receptionist and 2 3 staff je ade. Aku pon bantai cakap omputih berasap rasap. Then dia suruh aku tunggu dalam bilik meeting. So aku pon duk belek2 lah magazine.

’hai, saya Norman Jamal. You must be our new staff, Imran Farzi is it?’’ suddenly ada someone masuk dalam bilik meeting. (now korang tahu nama penuh aku kan?!)…ok! Mamat ni memang hot! Macam mana lah aku nak buat keje kalau orang pertama aku jumpa dah drop dead handsome. Tak tenteram lah..stim je the whole day! Tinggi .Rambut sikat tepi. Gigi putih. Mata sepet2. Berkulit putih kemerahan. Mungkin ade mix2 chinese tak pun siam kot. Eurosian perhaps.grrrrr!..Senang cerita kepada sesiapa yang memandang pasti tertawan. Eh tah la…tapi memang mata aku tak lekang dari tengok dia. Norman Jamal. Nama pon sedap. Abang norman! (eh gedik!)..

’ this is you place. Pc. And here is ur computer password. You ill be under my department. Later, I wll introduce you to the rest of us. So we work as a team!’’ sambil menghulurkan sepkping kertas bertulis password agaknya dan tersenyum dan kenyitkan mata! Arghhh! Tergoda dengan jelingan panahan asmara sang arjuna nertapa diwata raya (tu dia!). aku syak dia kat sini memang jadi eye candy semua orang. Tinggi, Berjaya, kacak.! You either married or gay!.(spekulasi aku macam biasa lah!).
’hye! Aku Lyn! Kau?’’ ada tangan dari cubicle sebelah menghulurkan tangan. Aku hanya tersenyum dan menghulurkan tangan dan memperkenalkan diri.

’yes..yes…dia memang elok!. Eye candy. Semua perempuan kat sini. Suka kat dia. Tapi masalahnya dia tak suka pompuan!. So kau bolehla kalau nak try dia.hahahaha’’…errksss…aku terkesima. Perempuan ni memang cakap memang lepas. Tapi dia nampak baik pada aku. Adakah aku ni obvious Nampak macam PLU?...(selayaknya kau Im)!...tapi sedikit sebanyak aku dah tahu yang Norman tu memang gay. Tapi aku baru first day kat sini. Takkan aku nak percaya cakap2 orang..aku kene keje lama sikit dan nilai sendiri. Takut nanti jadi fitnah. Aku jugak yang berdosa sebab mempercayai fitnah tu.

‘’tapi dia dah ada BF..pramugara!’’…alaaaaa!..terus jadi moral down. Kalau steward memang x bolehlah aku nak bersaing. Sebab aku hanyalah graphic designer yang tiada rupa mahupun harta.cliche! eh. Suddenly aku percaya pulak kata2 lyn!...yelah,,dia dah lama kat sini. So memang sedikit sebanyak aku akan terpengaruh.

Hari pertama je dah letih. Banyak job sebab currently department aku ade 2 orang je graphic designer. So kerja2 orang yang berhenti sebelum ni yang tertangguh aku kene setelkan. Nasib baik ade lyn yang jugak graphic designer kat situ. Kalau tidak memang sakitlah aku nk siapkan semua keje-keje ni sorang-sorang. And furthermore walupon banyak keje dan penat, Encik. Norman Jamal yang kacak tu selalu datang tempat aku tunjuk-tunjukkan mana tauh aku perlukan tunjuk ajar selain dari lyn tolong aku. Such an eye candy. Kalau ade bos macam ni memang semangat nak pegi office hari2. Aku tengok die baik dengan semua orang. Dan cara dia layan semua orang semua dengan cara yang mesra. Berangan jela aku nak lebih tak kesahlah dia plu or tak..

Ahhh..bila banyak kerja memang cepat je rasa masa berlalu. Ni dah masuk lunch hour. Mana lah aku nak pegi makan ni . aku tengok si Lyn awal-awal dah cabut keluar lunch dengan boyfriend dia. Setengah hari aku kat office aku dah tahu susur galur keluarga Lyn dah. Dia cakap memang non stop but she is a nice girl dan aku pon rasa selesa berkawan dengan dia.

‘’you tak keluar lunch? Wanna join me? Since it is ur first day, My threat!’’ Normal Jamal mengoffer aku untuk keluar lunch dengan dia. Omg omg! Aku over reacted dalam hati . macam mana rupa aku ni? Ok ke? Rambut aku serabai ke tak ni?..baju aku ok ke ni?..aku balas dengan senyum nervous je.

‘’boleh ke pekerja lunch dengan bos?’’ gabra sangat sampai melalut cakap bende bodoh camni.

‘’of course u can silly!’’ sambil cubit pipi aku. Ahhh..terbuai dengan perasaan.( Hadek-hadek kat luar jika anda dilayan sebegini mesra sila berhati-hati. U might end up no here.(true story!)).guess what kat mana kami makan. Expesive restaurant? NO! Kedai mamak je!. Ok. This is isteresting. Something interesting about this guy. Its either dia tak berduit(totally irrelevant sebab dia bos department aku!) or dia malas nak belanja aku kat tempat-tempat mahal or die memang humble!..

‘’so you nak makan apa?’’.. so far aku x pernah dengan dia cakap melayu. Die cakap omputih je dari tadi(poyo jer!)..ni tiba2 luar office cakap melayu. Mungkin nak jaga formality and kedudukan dia dalam office kot. Renungan mata bos aku ni sangat memukau. Tajam. Anak mata hitam dan bulat (bukan contact lense Barbie hoccay!). naseb baik lah kau dah ade BF!..kalau tidak dah lama aku ngorat! (eh macam lah boleh dapat. Kalau dah Bf die tuh pramugara comfirm lah dia ni high taste). Sepanjang masa aku lunch tuh memang happy jelah aku. Melompat –lompat dalam hati. Balik ke office, si Lyn dan usha aku dari jauh pasal Nampak aku masuk office dengan Norman. Lyn angkat-angkat kening kat aku dengan senyum sinis. Sambil aku melabuhkan puggung ke kerusi aku…..

‘’kau hati-hati dengan encik norman. Ya dia memang baik. Kacak. Tampan. Kalau nak keje lama careful lah. Kalau boleh jangan ada sexual relationship dengan dia. He is a sweet talker and a heart breaker. Bukan aku jeles. Tidak langsung. Kau taknak tanya apa jadi kat graphic designer sebelum ni? Just careful ok sayang! Kau elok! Cantik! Manis! Manly! Tuh memang taip2 faveret dia lah tuh!’’
Panjang lebar lyn celoteh kat aku…perlu ke dia nak warning aku? tapi perlu ke aku percaya pada warning si lyn ni? Apa yang jadi pada graphic designer sebelum ni?..perasaan ingin tahu aku makin menebal. Nak tahu siapa Norman Jamal. Aku ni dah la mudah cair. Especially to sweet talker. Memang bahaya! Since balik lunch, makin kerap encik norman datang cubicle aku. Mungkin aku mula kerja. Lepas tuh banyak kerja yang dah betol2 dekat nak deadline. So there is no room for error. Especially stupid error. Aku tak kesah kalau dia datang tapi dia datang dengan smiley eyes, renungan mata dia sangat menggoda! Demn! Macam mana nak buat keje!

‘’huntonglah kau nok lepas ni tak payah keje beria sangat…dah ade sugar daddy elok!hahahah’’ gelak besar si lyn. Aku pon boleh ketawa dengan dia. Yelah dalam keadaan yang stress membuat kerja, ada juga yang happy go lucky yang aku boleh borak. Yang lain semua muka ketat je concentret dengan keje masing-masing. Aku pon tak sempat lagi nak kenal dengan office mate aku yang lain2.. Mungkin sebab hari isnin. So masing-masing sangat busy.

Petang tuh aku balik around 5.30pm. memang sangat2 pack orang dalam lrt tuh. Hari first aku dah mengeluh. Kalau hari-hari macam ni memang letih lah. Tapi aku akan sentiasa ingat Mak aku penah pesan jangan mengeluh dalam cari rezeki. So itu yang jadi pegangan aku untuk mencari rezeki untuk membantu family dan juga untuk diri aku sendiri jugak. Sampai rumah dah pukul 6 lebih. So memang letih. Tapi lapar dan taknak makan sensorang. Siapa aku nak ajak makan ni ya?! Budak2 rumah aku ni aku segan pulak yelah baru first time masuk rumah tuh. Aku cuba tengok contact list. Aku Nampak nama aliff. oh! Mungkin aku patut cuba mesej aliff. Aku teringat nak mesej aliff sebelum ni masa sampai KL. tapi macam takut die rasa aku menyusahkan pulak.…
’as salam. Hye alif. Im skrg dah stay n keje kl,..hope to see u soon!’’ sent to :: Aliff Cute ::

Sepantas kilat aku tengok telefon aku bordering. Aliff yang call….

Aliff : hey!. Kat mana tuh? Jom hang out! I pick up!
Aku : eh boleh ke?...takut susahkan u pulak..
Aliff : ala! Kita keluar late dinner! Keluar kejap jer! Sumpah rindu gila kat kau nok!
Aku : ok2 u pick me up at my house boleh ke? Di BTS.
Aliff : eh! I skrg stay cheras! Dekat sesangat! Ok. See u in 15 minutes!.bye!

Yes. KL never sleep. Dah pukul 11 pon awal katanya. So I have to get to used to it. Kalau dulu masa duk kampong and university memang dah biasa tabiat tido awal.(well im a nerd student! Padahal serabai). aku rasa mungkin ini adalah masa terbaik aku nak tanya aliff kalau kalau dia tahu pasal ilham dan fahmi. Well aliff supposed to be the best person for me to ask about them. Harap diorang hidup lagi.(choih sgt!). lebih kurang 20 minit lepas tuh aliff sampai. Pakai Honda city skrang! Aku jugak yang baru nak mula hidup!.

’eh..serious rindu gila kat you!. Lama ya kita tak jumpa. Almost setahun!hahah’’..aliff mula bercakap. As usual aliff memang talkative tak pernah berubah dari dulu. Aku Cuma mendengar jer cerita dia. Tapi aliff orang yang baik dan jujur. Tapi kalau nak bagitahu rahsia tuh aku tak pasti kalau dia orang yang sesuai. Pot pet pot pet..sampai jugak tempat makan tuh pon mula-mula susah nk decide. Dah almost pukul 12 pon ramai lagi orang kedai ni.(tapi ramai yang elok2). Q Bistro namanya! First time aku ke situ. Banyak mata yang memandang. Mungkin aku orang baru disitu. So orang tak pernah Nampak. Nak-nak lagi berjalan dengan aliff yang sah2 3 batu dah Nampak lenggang dia. (abih ko tak belenggang ke Im?).

‘’apa cerita ilham ya?’’ aku menyuarakan pada aliff. yelah. Sebelum aliff start bercakap pasal hidup dia, diri dia, BF dia yang tah ke berapa ramai tuh. Andrew lah, steven lah. Sekarang dah main line2 international sajork!

‘’eh..u takkan tak tahu?..dah berbulan dah takkan u tak tahu? I thought u tahu! No wonder lah!’’.aliff bernada terkejut. Aku pon macam tersentak tengok ekspressi muka Aliff yang tekejut! Apa yang aku tak tahu?
’What do you mean tak tahu apa? No wonder kenapa??...Aku beria nak tahu!
‘’ilham…dia……dia sekarang dah lumpuh!’’……..aku terkesima………………..


Bersambung…….

14 comments:

Arry_RennwoodBlogerBoy said...

Owh tidakk..:'(..sekali lg aku bersedih..dtmbh hti nie mmg sdih hri nie..:(..thnks Mia..huhu..

Zico Leong said...

episode 12,13,14,15,16,17,18,19 ngan 20 final cepattttttttttttttttttt

Miaki Yamashita said...

Arry : wuuu...sorry membuatkan anda sedih....sob3

Miaki Yamashita said...

zico : hahahaa..amana boleh skali gus!..nanti x ramai yg nk follow ok!...lol

Putera said...

Selama aku terbang sni sana x pernah lg jumpa paramugara yg betul2 hensem.. Kat malaysia punya mcm muka biasa2 je...

Miaki Yamashita said...

putera : kann..tpi dlm cerita ni xde lagi mention bf si norman tu kacak ke tak..hahaha...itu cuma spekulasi si im..=)

Mohd Zahid said...

Mkin tragik T-T

Miaki Yamashita said...

Zahid : epsideo2 lepas2 ni jauh lebih tragik....sediakan tisu byak2...

GrE@+ GuYzZ said...

menghbiskn masa dgn layan telenovela ni kan.. haha..
tp mmg worth it lar kan..

nice..

Miaki Yamashita said...

thanks kerana menyokong Untukmu IM!...=)

Mohd Zahid said...

Da bca smua..seriously good..spent my lunch Bca 1 smpi 11..cant wait for more!..so sad for ilham T-T

Miaki Yamashita said...

Mohd Zahid : hey!...dah baca epiosode 12?..=) and thanks for ur support!

Mohd Zahid said...

Hrusla suda..sian Im..tkdir dia sesuatu Sgt..mcm nk JD pnylmat dia je :p

Henry Yamashita said...

Mohd Zahid : wahh!...suka kat Im ke?...haha