Followers

Sunday, April 24, 2011

Untukmu Im...[Episode 8]


:: Cukup Indah ::


‘’ni abang!...fahmi!!!..bukan ilham!!..’’….fahmi membentak…..

Fahmi terus bangun melepaskan tangan aku dari dia…aku namapk raut wajah kekecewaan di muka dia..tapi aku tak mampu nak berbuat apa-apa sebab aku tahu itu memang salah aku…

‘’fahmi…I’m sorry fahmi!...i tak sengaja…fahmi please……’’..aku cuba merayu kepada dia…aku diselubungi dengan macam-macam perasaan yang aku sendiri tak faham..keliru mungkin?...ahh…aku dah buat salah…memang fark ah!...tapi aku dah minta maaf..kesian kat fahmi…die menjadi mangsa keadaan…bila aku fikir balik kenapa aku perlu ajak dia masuk bilik aku walhal aku dah tahu yang aku susah nak lupakan ilham..

‘’im duk la sorang-sorang dalam bilik ni…abang taknak im membayangkan ilham dalam diri abang…I’m a different person from him!!’’…keadaan fahmi agak marah ketika tuh…aku pon rasa kecut perut tengok dia marah…awal-awal dah tinggikan suara kat aku…apa ko hengat aku tak mampu nak tinggikan suara ke hah?....saat fahmi berpaling melangkah keluar..aku tengking dia…aku keliru masa tuh..aku tak tahu apa yang betul dan apa yang salah…tapi apa yang penting aku rasa nak marah someone sekarang ni!...

‘’then go away!!...i didn’t ask you to wait for me!!...kau yang bodoh nak sangat kat aku pehal?!...kau dah tahu aku tak boleh nak lupakan ilham…tapi ko nak sangat tunggu kan??..aku tak pernah paksa or suruh kau nak tunggu aku la weyh!!..blah..blah!...ko berambus!!...’’…aku tak kenal siapa diri aku sekarang ni…(jantan sangat!)…tapi terdetik dalam hati aku yang salah aku menengking dia macam tuh…mungkin disebabkan perasaan aku yang bercampur baur…dengan kad undangan yang tidak diundang ni….pada ketika tuh aku rasa nak bunuh diri jer…kalau aku takda ummi dan abah…aku rasa dah lama aku bunuh diri…serabut!!...

Dari jauh aku Nampak fahmi tertunduk..dia tak berpaling langsung….die terhenti…dan terus keluar….aku tahu dia menangis…maafkan Im, abang…hatiku berbisik…..abang?..kenapa aku panggil dia abang?...tadi aku tengking-tengking dia paggil bodoh la…aku kau lah!...aku tak pernah kurang ajar kat orang macam tuh…arghhhh!!..aku terbaring…aku dengar bunyi enjin kereta blah…aku tahu itu mesti fahmi…hmmm…

‘’maafkan im,.. fahmi…abang..or awak..or kau…..saat ni im masih serabut…im tak tahu samada im boleh lupakan ilham…im harap abang jumpa someone yang jauh lebih baik dari im….pergilah….’’..aku berbisik dengan hati aku ditemani malam yang sunyi…banyak drama yang terjadi dalam hidup aku…hidup aku dah memang complicated..dengan kehadiran fahmi..aku dapat rasa keadaan makin kucar kacir..aku tak salahkan dia..tapi semua berlaku terlalu pantas….aku masih belum boleh nak terima sesiapa dalam hidup aku…at least for now…….

***************************************

Suasana di KLCC waktu malam ni memang agak crowded…walaupon dah agak lewat tapi keadaan masih macam waktu siang…aku hanya duduk bersendirian di tepi kolam air pancut ni…ramai budak-budak belasan tahun duduk melepak aku tengok…mak ayah diorang ni tak risau ke agaknyer?..kalau aku kat kampong pukul 10.00pm kalau tak balik lagi diorang dah bising-bising…walaupon aku ni anak jantan..(jantan ker?)….mungkin itu bezanya masyarakat di kota besar macam KL dengan budak kampong macam aku ni….aku hanya duduk sendirian…haziq tadi aku tak tahu pergi mana..mungkin date kot..dia suh jer aku jalan-jalan sini…pukul 12 nanti balik…tapi mana lah aku nak pergi..aku mana tahu KL ni macam mana..nak-nak dah malam-malam macam ni…dah macam rusa masuk kampong…tapi taknakla tunjuk sangat aku ni macam jakun…so aku duk jelah kat sini-sini at least nak balik nanti senang.

Sesekali aku teringat kisah aku…buatkan mata aku bergenang…walaupun MP3 aku mendendangkan lagu lady gaga…namun masih tak mampu tuk menggembirakan hati aku…tapi agak bosan dengan lagu dalam ni…so aku bukak radio jer dari MP3 aku..di saat aku tunning ke radio Hot.fm…aku tersenyum sendirian…best lagu ni…aku tak tahu tajuk dia apa….membuatkan aku teringat kat ilham….

…Hanya kerna kau yang cukup indah..untuk dimilki..dan tuk dicintai…

ku tahu kau mahu ada dihati untuk didampingi..untuk disayangi….

Kau memang cukup indah dihati aku ilham…bagi aku…hidup aku takda makna tanpa kau ilham….kini aku kene belajar untuk melupai kau….buang kau jauh-jauh….sejauh mungkin sehingga aku tak dapat nak carik kau lagi dari hati aku…..tapi kenangan aku dengan kau akan ku simpan selama-lamanya ilham…biarlah apa yang kau buat kat aku…tapi sayang tetap akan maafkan ilham…….

‘’boleh saya duduk sini?’’…tegur seorang wanita kepada aku…aku agak terkejut..aku pandang kiri kanan aku takda orang mana tahu kot-kot kalau minah ni salah orang….

‘’owhh…duduk la…’’..sambil aku melemparkan senyuman….die pon senyum balik kat aku…manis orangnya..bertudung…elok…

‘’by the way…saya yana…maaflah..saya tunggu boyfriend saya jap saya takut nak duduk sorang-dorang..saya Nampak awak dari jauh macam boleh dipercayaai…ermmm…tadi saya tengok awak kejap sedih..kejap senyum…are u ok?’’…aik?..baru ko kenal aku ko boleh nak tanya macam-macam….macam dah kenal bertahun-tahun pulak….is this heart to heart talk??..tapi aku kalau orang baik dengan aku..so there is no reason aku nak buat kekwat kan…

‘’owhh…I’m im….nice to meet u yana..(cehhh…speaking gituh!)..ermmm..takda apa-apa..lately banyak masalah jer…baru berpisah dengan kekasih…dan ada masalah dengan kawan..’’…aku reply macam tak bermaya…tapi aku taknak la tunjuk sangat aku ni lembik depan pompuan…karang dia kata aku jiwang lak….tapi who cares..dia perempuan..so aku tak kesah pon dia nak cakap apa…aku pon tak tahu nak luahkan pada siapa…haziq?...jangan harap la dia tuh….nak taknak jer…nak-nak haziq tak cakap sangat dengan aku since dari peristiwa dua malam lepas…mungkin dia dengar pertelingkahan aku dengan fahmi…

‘’awak…tiada bende dalam dunia ni tak boleh nak diselesaikan….saya ni..dah banyak kali kene tinggalkan….saya dulu pernah kene tinggalkan sebulan sebelum bernikah…tapi saya tak pernah berhenti mencuba…dan syukur.…Tuhan pasti akan tunaikan janjiNya..saya jumpa orang yang baik hati…bertanggungjawab kepada keluarga…handsome lak tuh…the point is…mesti ada ganjaran kepada orang-orang yang bersabar dan jangan berhenti mencuba..’’…dengan baik hatinya dia menasihatkan aku….mungkin dia tak tahu perhubungan macam mana aku ada…dia tak tahu aku ni gay…(Nampak straight sangat ke aku ni?)…

‘’thanks yana…saya sedang cuba untuk melupakan dia…but..thanks a lot…its good dapat cakap dengan somneone’’…aku sekadar melemparkan senyuman tawar jer…

‘’yana!...’’…terdengar dari belakang ada orang panggil nama yana dari jauh…aku dan yana sama-sama pusing…aku tergamam…terkaku..badan aku seakan menggigil..ya tuhan..kecilnya dunia….ilham….

‘’oklah…saya pergi dulu…tuh boyfriend saya…tadi beli barang hantaran sikit…ni card saya…nanti kalau nak datang wedding saya call my number…saya bagi kad jemputan okeyh!..by take care’’….yana bingkas bangun dan terus pergi menuju kearah ilham…aku tahu ilham tahu itu aku….dia nampak sedikit gelabah…(tauh cuak!)….tapi sedikit senyuman pon dia tak lemparkan kat aku….aku teringat kad yang aku dapat..damn it!.…yana is mardiana!....tapi aku ingatkan KL ni besar sangat..kenapa aku mesti jumpa orang yang sama setiap kali?...mula-mula aliff dengan fahmi…sekarang ilham dengan yana??...satu persatu dugaan yang aku dapat…tapi aku rasa kosong…aku tak rasa cemburu, marah, sedih mahupon happy bila aku nampak ilham dengan yana…aku tengok yana tuh baik orangnya….mungkin tuhan nak tunjuk..sudah tiba masanya untuk iham berubah….dan aku harus pergi…….

Malam tuh aku tak dapat tidur…jam dah menunjukkan pukul 5.00 pagi….aku masih termenung memikirkan keadaan tadi…kehadiran yana seakan memberi tanda yang cinta aku dengan ilham memang dah berakhir….aku nekad untuk move on!!....ermm…fahmi….apa ceritalah ko ni fahmi…dah dua tiga hari aku tak jumpa kau…terdetik rasa rindu…teringat masa ko sweet sangat belikan aku mcD…duduk lepak-lepak kat tasik titiwangsa…..aku tersenyum…tapi dalam masa yang sama aku rasa bersalah cakap semua tuh kat dia…dah terlambat ke aku nak minta maaf?..aku pon ego sangat!..taknak mesej or call dia….happy ke dia?...sedih ke dia?...aku memberanikan diri untuk call dia….

: calling Fahmi PC……….the number you have dialed is unavailable. Please try later….:

Alamak!....dia off phone pulak…hmm..desperate sangat ke aku ni?..nak kate aku takda rupa…handsome je aku rasa..(verangan ko kan im!)…kalau fahmi dah taknak kat aku…kan ramai lagi yang nak kat aku..tapi..mampu ke orang yang ramai tuh jadi someone yang macam fahmi..boleh ke aku jumpa orang macam dia lagi…bodohla ko ni im!!...orang depan mata sayang kau elok-elok!..ko pegi sumpah seranah dia…so padan lah dengan muka ko sekarang!....tiba-tiba sampai satu mesej…

“” Samat pagi Im…sorry..im msj pgi2 sgt..abg off phone..ni bru on phone trus msuk notification miscall dri Im..rindu eyh?..:: Fahmi PC::“” :: 5.20am, 02/06

Erksss…tak semena-mena aku blushing…uiks?..aku jadik pelik..biar betul dia ni??...apsal mesej macam takda apa-apa berlaku?..ke aku tengah mimpi sekarang ni??...rindu?...sikit la…ade sedikit rindu dekat fahmi….(ego..ego..ego!)…susah sangat aku nak admit yang aku memang rindukan dia…aku reply…

“” morning…mlm ni free x?im nk jupe abg boleh?..::to Fahmi PC::“” :: 5.25am, 02/06

Aku rasa aku perlu jumpa dia untuk minta maaf…apa yang aku cakap dan buat pada dia memang melampau…kalau aku jadi dia pon aku sentap kot….tak lama lepas tuh fahmi reply…

“” boleh!..anytym 4 u im..kalu x free pn abg free kn jgk…ermm..im pgil abg…abg?...hehehehehe…c u 2nite..abg amik im kul 9 k..:: Fahmi PC::“” :: 5.27am, 02/06

Erkss!!...fark..bila plak aku paggil dia abang?!.damn it…aku bukak sent mesej tadi aku panggil dia abang…alamak malunyer….alahaiiii….tak suka….jatuh tertonggeng ego aku…die punyer ‘hehe’ tuh sangat nakal okeyh…macam mana pulak aku boleh panggil dia abang?....macam mana aku nak jumpa dia malam ni..mesti dia bahan habis habisan…..waduhh!...mata dah berat tiba-tiba…..so aku terus tido…dah agak lewat..aku tak tahu aku bangun pulak pukul berapa karang ni…(memang kuat membuta)..huarghhh!!,,,,

*************************************

Malam tuh fahmi datang lewat lagi….arghh!,,,rasa macam nak gila …dah pukul 9.10 malam dah ni..lewat 10 minit!!..(duhh…tu pon nak berkira,,mengada la ko ni Im!)…surprisingly..dia sampai…with someone…guess who??..its aliff!...yeah rite!!...this story is getting cool rite??..fuck!..sepanjang dalam kereta aku diam jer..aku tengok fahmi rancak berborak dengan Aliff…aku pon malas nak menyampuk..aku pon tak tahu apa hubungan diorang…mungkin diorang dah berbaik semula kot….tapi aku jeles!!!!...arghh!!!

Malam tuh si fahmi bawak aku and Aliff lepak kat sebuah restoran dekat berdekatan dengan KLCC…nama dia ‘Scrumptious Restaurant’..cantik environment dia…english style…dalam restaurant tuh macam english cottage….tapi dia bawak aku duduk kat luar…tingkat atas macam balkoni…Nampak KLCC…(jakun la tuh im!)…aku mane pernah lagi pegi tempat-tempat macam ni….nak-nak pulak aku ni student..manalah ada duit…duit ptptn tuh la yang nak jimat sangat…

Masa kat restoran tuh pon aku tengok diorang borak rancak sangat….ishh..penyibuk betol la aliff ni!..tak bagi chance langsung aku nak borak dengan fahmi..pok..pek..pok..pek….macam ayam betelur…tak benti-benti dia becakap..kadang-kadang aku terfikir gak mana dia dapat stamina macam ni..non stop talking…(padahal jeles ko ni im kan!)..suddenly someone panggil aliff..mungkin kawan dia….dia terus blah pergi kat kawan dia…so this is the only time aku dapat bercakap dengan fahmi….

‘’ermm…I nak minta maaf sangat-sangat kalau apa yang I cakap buat you sakit hati..bukan niat i…masa tuh I serabut sangat…’’…aku memulakan perbualan…dekat sejam duduk berdepan tapi tak cakap apa-apa…mungkin dia saja nak suruh aku minta maaf dulu kot…and mungkin jugak sebab aku taknak cross Aliff berborak dengan fahmi….aku pon malas nak layan ego aku ni…sekarang semua tuh dah tak penting..aku harap dia faham dan maafkan aku….

‘’eyh…apa pulak I dengan u ni…panggil lah abang..macam mesej pagi tadi…don’t worry…u don’t need to…abang pon bersalah…abang patut faham keadaan im masa tuh..abang pun nak minta maaf..ermm….abang nak im tahu yang…perasaan abang pada im tak berubah…abang masih sayangkan im dan abang masih mahukan im jadi buah hati abang…’’..aku cakap sikit je pon…die reply siap bagi penjelasan kat aku…(gegeh okeyh!)…mungkin betul apa orang cakap…kalau kita betul-betul sayangkan someone….kita tak pernah mengalah dan tak pernah nak berhenti mencintai dirinya….macam perasaan dia pada aku….dan macam perasaan aku kepada ilham dulu,..ilham?.. aku harap kau bahagia………

‘’so..boleh kita mulakan semula?...sudi tak im jadi buah hati abang…im…..’’…sambil hulurkan sesuatu…owh damn!...its ring box bercop Tiffani & Co…!...it’s expensive dude!!..hahaha...tapi hati aku berdebar-debar….tapi of course rasa happy..someone proposed kot!...(bukan sebab cincin tuh mahal!)..tapi aku tak kenal fahmi sangat…tapi aku takut kalu aku tolak dia sekarang…aku takkan dapat dia semula nanti….dia terlalu berharga untuk aku lepaskan…walaupon kami kenal atas dasar persahabatan……

‘’..thanks abang….im terima…tapi im banyak kelemahan….im akan perbaiki diri im..and I need your help..im harap im adalah yang terbaik abang pernah jumpa…’’….aku hanya tersenyum…terpancar muka happy kat fahmi…..aku tahu dia rasa nak melonjak….comel la fahmi bila dia happy…terserlah lesung pipit dekat dua-dua beah pipi dia…but for now..i really feel like I’m on the top of the world..aku harap aku tak buat keputusan yang salah…dan aku berharap dia tak menyesal dengan hubungan kami nanti…..

‘’eyh…one more thing…abang nak minta maaf lagi sekali….abang gunakan aliff nak tengok im cemburu ke tak…comel la bila im cemburu…hehehe’’…shit!!...ko kenekan aku yer fahmi!..aliff pon same jer…fahmi memang mastermind!..dulu gunakan haziq….ni gunakan aliff plak…kau memang pandai fahmi!!...but you are too sweet too be true fahmi…..

‘’well..well..looks what we have here…congrats Im..and fahmi…jaga Im baik-baik…I tahu u sakitkanhati dia..siap u!...by the way this is my boyfriend Andrew’’…aliff datang perkenalkan bf dia….mat salih siot!!...kacak!!...owhh…dulu dia tiggalkan fahmi sebab mamat ni kot..tapi aku ingat orang melayu…mat saleh rupanya..boleh tahan gak ko ni aliff….sepanjang malam kami berborak…tapi fahmi banyak main mata dengan aku….sepanjang masa die pegang tangan aku atas peha dia…bawah meja!... aku sayang kau fahmi!...

Malam tuh balik aku tak dapat tidur…membelek cincin kat jari manis aku….setiap masa aku teringat fahmi yang sangat sweet kat aku…ape lah aku nak bagi kat dia ni?..die bagi aku cincin yang tersanagt mahal…aku kalau setakat cincin uptown boleh la gak aku usahakan!...teringat perlian haziq masa aku balik tadi…’’wahh!!...bahagia sekarang eyh!..’’…aku hanya mampu tersenyum…..aku sekadar berbaring sambil dengar lagu MP3...lagu cukup indah..(baru tahu tajuk lagu tu aliff bagitahu tadi..)..yang buat aku happy sangat membayangkan fahmi yang cukup sweet..cukup indah…..tiba-tiba masuk satu mesej yang aku tak jangka…..membuatkan aku sangat terkejut….dan keliru……

” I really miss u so much sayang…I can’t live without you…forgive me sayang!!..:: Ilhamku::“” :: 2.24am, 03/06

Bersambung........


12 comments:

encikSEDAP.com said...

nak sambungan!!!

Miaki Yamashita said...

enciksedap.com..hehehe..boleh2..next week tugggu!!!....

daniel yusof said...

ilham is being too much...hahah...btw nice storyline this time

Hisham said...

xsabar seriusly...
tp mcm ade kene mengena lak dgn diri..
adoiyay.....

Miaki Yamashita said...

daniel yusof :....huhuhu...apalah niat ilham kali ni kan...x bleh btol bg pleuang im bahagia...=(

Miaki Yamashita said...

hisham :....huhuhu....yeke?...biasalah tuh...ramai yg mengalami bende yg sme...

daniel yusof said...
This comment has been removed by the author.
JoHn said...

bagus cerita nie....i like the way u write.....

Miaki Yamashita said...

john :...tanx fro the support..=)

Prince Patrick said...

Miaki Yamashita: come on man...where's the next part? Anyway, publish it faster k, I can't wait hehe

Emira Darmia said...

menyampah dengan jantan kaberet ilham tu....eeeee...meluat!!





p/s : yes i do notice most of ur reader is male and plu...but i have a lot of friend who r plu...so i suke bace sgt cite ni...honestly cerita ni besh!!

speak your peace said...

sad story but i like...