Followers

Thursday, July 7, 2011

Untukmu Im...[Episode 9]



:: Too Late to Apologies ::


” I really miss u so much sayang…I can’t live without you…forgive me sayang!!..:: Ilhamku::“” :: 2.24am, 03/06

Hah!...WTH!...aku betul-betul keliru masa tuh…aku cuba cek balik kalau-kalu orang salah mesej ke..yer..ternyata memang ilham…tapi kenapa die mesej aku macam tuh?..apa yang dia cuba buktikan kepada aku?...lepas apa yang dia dah buat kat aku…lepas tuh senang-senang die nak bagi mesej kat aku macam tuh…atau adakah die cemburu antara aku dengan fahmi?...aku betul-betul menyukai fahmi..tak terdetik dalam hati aku menyebut nama ilham lagi ..sekarang hanya ada fahmi dalam hati aku….tapi bila ilham buat macam ni..sedikit sebanyak hati aku seakan meragui…mula teringat kisah-kisah aku dengan ilham…perkenalan aku dengan ilham….hubungan selama 3 tahun..bukan senang aku nak melupakan ilham…adakah ilham benar-benar ikhlas bagi mesej macam ni kepadaku?..atau adakah die hanya cemburu?...kenapa dia nak cemburu sedangkan dia sedang gembira dengan tunang dia…yana….aku tak balas pon mesej ilham tuh…aku blurr…aku tak tahu apa response yang aku patut bagi kepada dia…tak lama lepas tuh masuk lagi satu mesej….

” knape u x reply msj I, syg?..u x rndu kat i?..i realy miss u a lot hunn…plzz..trime I smula..=(..:: Ilhamku::“” :: 2.32am, 03/06

Apa yang ilham cuba lakukan ni?...lepas dia gantungkan aku tak bertali..skrg dia nk duga aku pulak dengan bende macam ni?..aku benci ilham…tapi……jauh di sudut hati aku..aku masih sayang kat ilham..masih merindui kasih syg dia…masih mahukan kehangatan pelukan ilham…belaian dia…berada dalam dakapan ilham bagaikan sesuatu yang begitu aku ingin dan dambakan setiap hari aku ditinggalkan….tapi kenapa ilham perlu hadir tatkala aku sudah mula mengenali cinta fahmi??..kata-kata ilham membuatkan aku menggamit kenangan cinta dahulu…tapi kini aku dah dimiliki orang lain..mana mungkin aku nak sakiti hati fahmi…orang yang ada masa aku bersedih…orang yang sentiasa bersama aku tidak kira macam mana perangai aku….orang yang degil samggup bergolok hati menunggu aku…tapi semuanya berlaku terlalu pantas…masih banyak aku tak tahu pasal fahmi…sedangkan ilham…aku dah kenali luar dalam…hati budinya….(yer..hatinya yang macam palat tuh!)…

Tapi aku perlu penjelasan atas mesej-mesej yang ilham bagi kat aku tadi....kalau ilham betul-betul nak tinggalkan aku…kenapa ada mesej ni dan aku taknak rahsiakan apa-apa dari fahmi sedangkan dia begitu jujur dan tulus pada aku….tangan aku rasa berat jer nak mesej kat dia balik..tapi kalau aku tak tanya apa maksud mesej dia tuh…aku akan terus keliru….akhirnya aku kalah dengan diri aku sendiri…..tak dapat nak melawan dari reply mesej ilham….

‘’ ap yg u ckp ni?..i had someone now…r u out of ur mind?! :: Send to :: Ilhamku ‘’ 2.40am, 03/06

Dah gila agaknya ilham ni…ni baru betol dikatakan gila talak…ko dah tinggalkan aku macam orang gila …aku ingat kan ko dah berubah! nak kahwin konon!..pirah~!!...(baru ko tauh aku lagi power dari tunang ko kan!)….padan muka kau ilham!...tak lama lepas tuh…sampai mesej…ilham…

” siapa?fahmi?!begitu cpat syg m’gantikn i..i know u stil luv me…I’ll be waiting for u..no mater wut happen..aku akn dapatkan kau smula..itu janji aku!..tke care.. :: 2.45am, 03/06

Hmmm..aku jadi tergamam dengan mesej yang ilham bagi…apa yang dia nak lakukan…aku kenal ilham dah lama…dia mampu buat bende yang dahsyat kalau dia marah…especially kalau orang usik barang-barang peribadi dia….aku pon kene sound kalu tak tanya dulu…tapi I’m no longer his personal belongings….so…kau tak boleh nak buat sesuka hati kau ilham..kau dah terlambat….tiba-tiba aku risaukan fahmi..keselamatan dia……fahmi…please take care of urself……i..love…….u….

****************************************

Pagi tuh aku bangun lebih kurang pukul 11.30am..(pehal nak pemalas sangat!)…semalam aku tido pon dah agak lewat…..kul 3.00 pagi…aku bukak pintu takda sapa-sapa kat rumah…eyh..padahal aku duk berdua jer dengan haziq…aku terus pegi dapur nak tengok apa yang ada….aku tengok bawah tudung saji….wow!!...bihun sup…lama kot aku dah tak makan bihun sup ni….(jakun sangat!)…along with that ada nota….

‘’ ni abang blikan bihun..mkn tauh…abg dtg im tido lagi…

smpat kiss pipi im…

comel im tido..love u sayang..’’

aku Cuma senyum sorang-sorang…oh my god..pehal mamat ni nak baik sangat dengan aku?..ohh..lupe lak aku dah jadik BF dia…memang baik dan sweet…aku untung dapat dia…takdalah hensem sangat…but screw it!...yang penting die ikhlas dengan aku..(dari apa yang aku Nampak lah)…sweet…peramah…cehh..puji melambung la pulak kan…tapi aku rasa kalau sapa-sapa mengenali fahmi..mesti dia setuju dengan apa yang aku cakap ni..eyh….teringat note dia tadi…die cium aku?..apsal aku tak perasan…..hiks….blushing aku sekor-sekor….tiba-tiba aku macam feeling nak hug dia pulak…baru kenal…tapi aku macam dah rindu sangat kat dia….betul ke apa yang aku rasa ni?..eyh…pehal pulak…dah tentu dia Bf aku…so…inilah yang sepatutnya….perlu tak aku mesej fahmi sekarang?..aku dah pegang jer phone….tak sempat aku nak buat apa-apa…mesej masuk…..

” hye syg..dah bgun?..ermm..can I spend tonite with u?..abg dtg..nanti abg tapau mcD tuk Im....hehe..:: Fahmi PC::“” :: 12.05, 04/06

Eyh…macam tauh-tauh pulak fahmi ni…hahaha….tak pasal-pasal aku blushing lagi…(walaupon aku lelaki..aku memang suka blushing..lelaki sgt2!.)….tapi….why not…dah tentu-tentu dia BF aku..ala…aku fikir gak..aku baru declare dengan dia kot..takkan la dia tiba-tiba suka-suka nak ajak aku main tiba-tiba kan?...(yeah rite..)…tapi kalu jadi pon…aku tak boleh nak buat ape lah…its not like aku curang ke apa…he is mine..so why not?...curang…..dalam pada tuh aku teringat mesej-mesej ilham malam tadi….kalau aku layan karang menjadi-jadi dia….aku rasa nak block jer number dia….arghhh..lantaklah dengan jantan gila talak tuh…ko dah ade pompuan…apsal ko nak carik aku lagi!..baik aku layan fahmi…my lover…my sweet one….=)

Suasana kat KLCC memang ramai orang tak kira lah macam mana hari biasa ker…kalau hujung minggu memang toksah cakaplah..lagi pack!...aku just jalan-jalan jer…cuci-cuci mata melihat ‘pemandangan’ di kiri kanan aku….memang menarik….tapi aku jelah yang tengok-tengok diorang…aku ni apa jer…pakai baju ed hardy pasar malam..jeans lusuh…kasut pon adidas petaling street…(at least aku pakai kasut occay!)…aku kalau pegi tempat-tempat macam ni memang lemah sikit..nak-nak kalu aku tengok orang keliling yang bergaya habis…aku malu dengan diri aku sendiri yang comot ni…kedai-kedai…boutique kat situ pon mahal – mahal barangannya…bagi seorang yang bergelar pelajar..aku memang tak mampu nak shopping kat sini…shopping mata je jadilah…kalau aku masuk mana-mana butik pon diorang taknak layan aku agaknya…yelah…tengok appearance pond ah tauh memang aku tyak berduit…after all..aku tak penah rasa semua tuh important….sedang aku jalan-jalan kat area I-Setan tu…tiba-tiba someone tegur aku dari belakang….

“ Imran!...’’…sambil menepuk bahu kanan aku….

‘’ eyh…ermmm…yana?! “….aku tersenyum jer..how in the world aku rasa macma kecik jer dunia ni..dalam ramai-ramai manusia…sebesar-besar KL ni pon aku terserempak dengan dia pulak…Yana,,,tunang Ilham…berpewatakan menarik…pandai bergaya…manis ayu bertudung…aku tak sangka ilham boleh nak kahwin dengan yana ni…I mean…macam mana lah Yana ni boleh suka kat ilham tuh…sepanjang aku ada relationship dengan ilham..aku x pernah sedar yang sebenarnya ilham seorang Biseksual….macam aku!..(yelah tuh!)…

“ u buat apa kat sini?shopping?dengan ilham ker??’’…aku balas dengan senyuman jer,,,dia pon takda isu dengan aku…yang ada isu dengan aku ilham….aku risau yana jadi mangsa keadaan…especially bila aku teringat semula mesej ilham pada aku malam tadi….tiba-tiba yana buat muka angkat kening kiri dia…alamak..aku ada salah cakap ker?...

‘’ilham?...how do u know him?..i ada bagitahu ke tunang I nama ilham?’’....ohhh shit!...takda ker?...macma mana aku boleh terlepas cakap ni…kalau aku jadi dia pon pelik….

‘’eyh…ada la…last time we met u did tell me his name…errr…errrr..’’…itu yang terlintas dan jawapan paling logic yang boleh aku cakap kat yana…harap-harap dia tak syak..dan aku tak rasa yana boleh syak tentang aku dan ilham….

‘’ yeke?...apa2 lah…hehe…ilham dia keje…tapi dia kata nak lunch sekali tengah hari ni…wanna join us?..boleh I kenalkan u dengan ilham !’’….damn….dia ajak aku lunch dengan ilham…apa semua ni?..perjumpaan tiga penjuru ke apa?..kalau lah kantoi nanti aku ni bekas ilham….dan aku taknaklah bagi kejutan kat ilham….but…aku tak sampai hati nak tolak…she seems very nice to me…dia dah beria-ria ajak dengan muka mengharap….tapi should I tell fahmi?...dalam fikiran aku..i’d rather tell him by myself…dari orang lain yang bagitahu….tapi karang kalau aku bagitahu aku takut fahmi sentap plak….kalau aku cakap aku lunch dengan ilham dan tuning dia…takut fahmi tak percaya lak..dan aku pon tak pernah lagi cerita dengan fahmi pasal aku kenal dengan yana….akhirnya aku kalah dengan pujukan yana….

Jam dah menunjukkan pukul 1.30pm…ilham masih tak berubah..selalu lambat….aku bisik dalam hati..tapi aku tengok yana rilek jer…kami hanya makan kat food court..tu pon sebab aku yang request…yelah..dalam wallet aku ada RM20 jer…karang kalau dia ajak pergi makan kat tempat mahal-mahal aku nak bayar guna apa pulak kan…dalam hati aku tetap risau..sebab aku tak bagitahu fahmi lagi pasal ni….ermm…nanti lah aku bagitahu dia…bila aku dah betol-betol cerita keadaan sebenar macma mana aku berjumpa dengan yana…tunang ilham…

Dari jauh aku dah namapak kelibat ilham…ilham hanya tersenyum dari jauh bila nampak aku dengan yana…eyh?..apsal dia tak menggelabah langsung?apsal dia tak cuak pon?..yelah..mana lah tahu kalau aku ada bagitahu yana mengenai kami sebelum ni….ilham datang ke arah kami dan duduk sebelah yana…

‘’hye sayang…comel sayang hari ni..’’,,,kata ilham sambil mencubit pipi yana yang smemangnya montok dan gebu tuh….tiba-tiba aku rasa cemburu menguasai diri aku…aku rasa bengang…aku rasa nak tikam ilham dan yana kat situ lepas tuh lari laju-laju….(tapi aku buat muka cool jek..karang kantoi depan ilham yang aku jeldie dengan yana)…aku nak dia tahu yang aku dah move on without him in my life….

‘’ hye…I’m ilham…n u?...’’ sambil menghulurkan tangan kat aku….dan buat-buat tak kenal…ishh!...geram jer aku tengoj muka ni,,,hipokrit punya jantan!...woii…kalu dah gay tuh gay jelah…tak payah nak cover sangat lah weyh!...jerit aku dalam hati….mungkin aku geram agaknya…tapi aku tak sebodoh tuh untuk bertindak macam budak-budak…just be cool…layan kan jer…

‘’ I’m Imran…orang-orang terdekat dan yang tersayang panggil aku Im…’’…balas aku…aku dapat tengok reaksi muka ilham dah berubah serta merta…padan muka kau…ilham buat muka selebet dia tuh yang sememangnya terpancar dari anak mata dia…in front of yana!…oii…cover la sikit!...

‘’ dulu I’ve know someone yang nama dia Im jugak…dia baik...sekarang dia dah takda…meninggal…..’’ ilham bersuara…dah takda dia cakap…yang depan mata kau ni siapa hah ilham?...apa yang ko cuba buktikan?..untuk cakap yang aku ni dah tak bermakna dalam hidup kau?..kau cakap pacam tuh semata-mata nak cover muka sedih kau kan…kau kejam!...

‘’ Innalillah…yang dah takda jangan ditangisi…yang hidup ni kene teruskan hidup…sabarlah abang…btw..siapa Im tuh?''..tanya yana…aku menunggu-nuggu jawapan dari ilham…aku nak tahu..sejauh mana dia pandang aku daalm hidup dia…berani ke tidak dia nak akui yang im dalam hidup dia adalah kekasih dia!....kekasih yang selama ni bersama-sama bersusah payah bersama dia….susah senang…berhujann berpanas..turun naik hidup dengan dia…..

‘’ he is my closed friend…I wish he with me and you right now…’’ suddenly aku rasa nak nagis…terus aku bangun cakap nak pergi toilet….karang kalau dah aku nagis …ilham nangis tak ke pelik keadaan tuh?...yana hanya mengiakan aja…aku terus berjalan ke toilet…air mata aku tak tertahan dah….aku berdiri depan cermin…orang lalu lalang belakang aku..mereka hanya mampu tengok…tak berani nak menegur…live in KL….people just mind their own business....ilham masuk ke toilet…aku hanya menggelap air mata….dia menarik tangan aku masuk ke dalam toilet yang lebih kecil…kunci….die kesat air mata aku….dia usap rambut aku….aku terus terusan menangis….dia peluk aku…aku lemah longlai…bende yang aku dah mintak selama berbulan…untuk berada dalam dakapan ilham…tapi entah kenapa..aku rasa kosong hati ni….aku tak rasa bahagia yang selama ni aku kecapi dengan ilham…perasaan itu dah lama pudar…..ilham memeluk aku….

‘’ jangan menagis sayang…I’m here..just for u…I minta maaf…I tak boleh hidup tanpa u….dalam hati I tertulis nama u je sayang….’’ Ilham menarik aku…dia kucup bibir aku….aku terkaku..tergamam…dengan tiba-tiba aku terbayangkan fahmi…aku menolak ilham…ilham terkaku…aku menarik kuci dan keluar…ada dua tiga orang kat luar yang agak terkejut masa tuh..especially bila diorang tengok dua orang lelaki keluar dari tandas yang sama….

‘’ im…pelase im!..i tahu u still sayangkan I sayang!..i mnta maaf!..apa yang berlaku adalah satu kesilapan!’’,,,ilham meninggikan suara…masa tuh aku tengok orang lain dalam tandas tuh terus keluar…maybe sebab taknak terlibat mana tahu kalau ada pergaduhan…..

‘’ no..this is wrong…I dah ada orang lain!...u dah terlambat…kalau u cakap macam ni 2 bulan lepas..yer..i akan terima u semula..tapi bukan sekarang..u r too late!’’…ilham terdiam…lama dia membatukan diri dia…dia keluar dari tandas macam tuh jer..tanpa sepatah perkataan pon…lama jugak aku kat tandas..melayan perasaan…aku jadi takut dan malu untuk berdepan dengan ilham dan yana…aku kasihankan yana..aku takanak jadi punca kalau-kalau hubungan diorang rosak…lagipon aku dengan ilham dah takda apa-apa…dah hancur!..ilham yang hancurkan!..dan tak mungkin aku mampu menerima ilham semula…dalam hidup aku…selamanya….

Aku berjalan ke arah meja yana dan ilham…ilham nampak mesra dengan yana..mungkin mereka dah ditakdirkan untuk bersama….aku hanya cebisan masa silam ilham….bila aku sampai kat situ..suddenly ilham mendiamkan diri….hanya yana yang berborak dengan aku….yana banyak bercerita mengenai persiapan perkahwinannya…aku hanya tersenyum…yana memang seorang yang periang..sedikit pon dia seakan tidak mengesyaki apa yang terjadi antara aku dengan ilham….yana borak dengan aku seakan-akan dia dah kenal aku lama…padahal ni baru kali kedua aku berjumpa dengan yana…

‘’eyh..u tinggal kat mana eyh?...u naik LRT kan?....biar Ilham tolong hantarkan…I drive balik sendiri..’’..yana berkata,,,aku tekejut…ilham pon agak terkejut masa tuh…sedar tak sedar dah almost pukul 3…lama jugak aku borak dengan yana…ilham hanya diamkan diri….

‘’eyh no need la..i nak jalan-jalan dulu..u guys balik la dulu’’….aku jawab…dengan tenang…..lepas apa yang terjadi kat toilet tadi…hati aku dah jelas…aku dah berjaya buang ilham dari hati aku…mungkin hanya tinggal sisa-sia percintaan sahaja….bila ilham kucup bibir aku…aku dah tak rasa apa-apa…tiada cinta…tiada perasaan….tapi kenapa aku masih menyebut nama ilham sedangkan fahmi dah bertakhta dalam hati aku?...

Lama aku berlegar-legar dalam KLCC…setengah hari…apa yang aku tengok pon aku tak tahu….nak cuci-cuci mata pon tak jadi sebab kepala otak aku melayang jer memikirkan pasal aku..ilham..fahmi…dan yana….kesian kau yana…aku harap kau tak tahu dan takkan tahu pasal semua ni..kerana hakikatnya akan meyakitkan kau…aku doakan kau bahagia dengan ilham..dan aku harap dia setia dengan kau…kau tak perlu risau sebab aku memang dah tak mencintai ilham lagi…..Tuhanku…kau berilah kebahagiaan kepada mereka…,,,amin..

Jam dah menunjukkan pukul 5 petang..aku turun ke bawah kberjalan ke arah stesen LRT KLCC….tiba-tiba seseorang menyapa aku dari belakang…..

‘’Im………………….’’


Bersambung.....

44 comments:

qeMaL said...

kalau aku sekuat im bagusnye.. :)

Miaki Yamashita said...

qemal :...boleh...tapi actually im x sekuat mana pon sebab dia dah makan hati bayk kali...dan setiap kali pon die selalu menangis....

Fairuzch Scrialisztov said...

realiti yang pahit tapi berlaku dlm dunia PLU...i'm touched with the toilet scene...good job Mr. Author!!!

Miaki Yamashita said...

Fairuzch : ....yup..memang selalu berlaku...tak tahu siapa yag jujur..dan siapa yang menipu..hakikatnya..most plu struggle in their relationship....n tanx for teh support!!!

numan-qatadah said...

Miaki : Seharian aku menghabiskan membaca citer ko nie ..cepat2 la sambung k ...

p/s : Nie citer betul ker atau ader sipi2 atau totally brain made ..hoho

Standby Art Gallery said...

wahh. akhirnya bersambung jugak.

daniel yusof said...

hahha...cool cool =)

khaszmie said...

huhuhuhuhu .... jahat ilham .. kesian fahmi ...

Miaki Yamashita said...

Numan qatadah :....wahh!...tanx bace..hehe...yer....cite ni dah nk sampai kemuncak dah...x lme ag abih la ...hehehe...ade novel baru odw....btw...cerita ni based on true story...tpi x semestinya cita pasal i...=)

Miaki Yamashita said...

Standby Art Gallery :...yup!...sorry for the late...=P

Miaki Yamashita said...

Daniel Yusof :.....tanx...teruskan menyokong la telenovela...=)

Miaki Yamashita said...

Khaszmie :...ilham bukan jahat...cuma die dah tersalah jalan..dan die terperangkap dalam perangkap yag die cipta..=)

MEIYERR90 said...

sorry mia..dh xblh nak tangkap lentuk...sdh hbs air mataku ngan episode sebelum..sudah tiba masa aku bangkit dan meneruskan cinta baru ku.. NAZ(FAHMI WATAK DLM CITE) DAN AKU PULA SI IMRAN..HEHHE.. TOTALLY ADE KENA MENGENA NGAN AKU MIA.. ALMOST 75%

Miaki Yamashita said...

meiyerr90 :..baguslah...buat ap nk tuggu oranbg yang emamng dah x sudi kan....huhuhu....biasalah..cerita mcm ni selalu terjadi dalam hidup..bila orang yg kita harapkan pergi kepada orang lain....

daniel yusof said...

im actually glad reading this...
hehe...u know what mia, u have such talent n u r so bless to share it free , i ulang, free with everybody...hehe
keep up the good job and btw, katanya nak buat back to back epsod 10 mananye?? ;p hehe

Miaki Yamashita said...

Daniel yusof :...owhhh....i share talented and creativity free..=)..episode 10 akn menyusul k...

idham ismail said...

uols..kalau iols jadi IM time dlm toilet tu, rasenyer iols xleh nak tolak Ilham bila dia pelok n cium iols. Cair lebur dah uols... mesti nangis x lepas2 bdn Ilham. wuaaaaa

Miaki Yamashita said...

idham :...feeling tauh!...lepas ap yg ilham buat..boleh sanggup lagi nk kiss dia...x rse bersalah ke kat im..memang tauh u ni!..jhajha

Daniel Fariz said...

xsabar nak tggu sambungan nya..mmg best citer ni....good job author...

Miaki Yamashita said...

daniel fariz :..tanx for the support!....=)

nadiKU berDetik Meluahkan seGalanya Disini said...

tq 4 the great story..really love it..hope im akan mendapat kebahagiaan sebenar...

Miaki Yamashita said...

nadiKU berDetik Meluahkan seGalanya Disini : im masih mencari siapa yang dia perlukan...siapa dan mengapa...masih jadi tanda tanya...=)

nadiKU berDetik Meluahkan seGalanya Disini said...

bila episod 10 akan kuar..tak sabar menunggu cerita seterusnya...

Miaki Yamashita said...

nadiKU berDetik Meluahkan seGalanya Disini :..sediakan tisu awal2 k!...the update will be tonite!..

kamalul said...

episod 10??huhu~

Mz.PotaoePie said...

such a nice story!
:'(

Miaki Yamashita said...

kamalul : sedang diusahakan/..=)

Miaki Yamashita said...

mz.potaoepie :....tanx for the support....=)....n jgn sedih2...

Standby Art Gallery said...

mr.Miaki
arkk bila nak sambung..selalu pun bukak n baca lagi dan lagi.sampai lagu soundtrack dia keluar kat radio teringat Novel nie.

-very nice story n nice writing bro.

Miaki Yamashita said...

Standby Art Gallery :...owhhh....taxn for teh support..i'll update as sson as posible...nanti dpt la notifications k!....=)..sorry for teh late..

nickerson said...

i love this story..jgn lupe tag kt sy tau..cepat2 la smbng ek..

din85 said...

Cerita Yang Menghayat Hati...Jalan Cerita Yang Sangat Menarik..Rasa Diri Ini Ada Bersama Dalam Cerita Ini..Cerita Ikhlas Daripada Hati..Teruskan Usaha Anda...

vivaglam said...

cepat la update episode 10...dh lama sgt tgu nihh!!!!...

akoo_toomey said...

ouchh
suke sangat ni abg miyaki. abg sangat !! hehehe.. tapi kehidupan i x mcm yang dalam story ni. still looking tapi xpenah jmpe yg ikhlas sygkan i. orang cakap KL mmg ramai tapi nak taw hati budi tu mmg susahkan !! suke cite ni. i hope i was im :(

Emira Darmia said...

mane episode 10 nye?? x sabar ni....
sian fahmi...nape ilham tu xley bagi fahmi bahagian dengan im....alahai...




btw...i siap promote tau blog u kat kawan plu i...dia bff i...sure dia nanges bace cerita ni..tolong cepat² update ye..

Xan Adam said...

Hye Miaki....Tahniah Penciptaan Indah Antara Novel Reality yang pernah i baca....

i Bagi 6 Star Untuk Novel Indah nih, Kalau Ada keluaran Buku Soon..I Sanggup Beli....

I Tak syahdu sangat wlapun i fokus gile2 baca...mungkin sebab i tak suka kat "IM" Kot...

Nak Tunggu Next...

Kamalul Ariffin said...

everyone is waiting for next episode!!
kesian IM! i hope he will always happy with FAHMI..

Affieq Akmar said...

mne episode 10 nyer? huhuhu btw,, touching lorh,,,

Kisah hati dan Rialiti said...

aisss da best2x nie,.. mane next nye...??

NuNiK93 said...

what happen next?

jemy daniel said...

bile nak smbg citer nii..xsabo nak tau kesudahan nye...author please..!!

Kazuhiro Haffiz said...

salam.... hurm... more episode please....

SANG PECINTA said...

sebab aku bace novel nie lah punye lah best bace tapi tengok xde penyambung die mule lah mkn hati kan,then aku plan nak buat blog sendiri n konsikan cerita hal plu jugak lau rajin meh le tengok k

Miaki Yamashita said...

Guys..episode 10 and 11 updated!