Followers

Sunday, April 3, 2011

Untukmu Im...[Episode 5]


:: Cinta Pergi ::

‘’…eyh…aliff??..apa yang u buat kat sini??...bile u sampai??.u naik flight ke drive??....’’…aku agak terkejut tengok kemunculan aliff kat situ….eyh…tah-tah ilham ada sekali…cuak lak aku..kantoi dating kat sini…aku tengok dia pon macam terkejut tengok aku duduk dengan fahmi…dari reaksi muka dia…aku dapat agak..dia kenal si fahmi ni…

‘’eyh!..Im??..apa yang u buat dengan fahmi ni??.’’...what??..dia kenal si fahmi ni??...sapa fahmi ni sebenarnya??..spy si ilham ke??..farkkk!!...taknaklah!...aku tak pernah buat jahat belakang ilham…in fact..dalam masa dua tahun aku kapel dengan ilham…ni first tiem aku keluar dengan lelaki lain…tapi aku tak anggap ni dating…aku tak tahulah fahmi….si fahmi ni pulak cakap dia straight…aku jadi confuse…firstly denagn kedatangan aliff secara tiba-tiba ni…lepas tuh dia kenal si fahmi pulak….aku buat muka blurr je kat diorang…aku tak tahu macam mana nak fikri masa tuh…

Aku tengok fahmi dah gelabah semacam….pulok!...ko apsal nak gelabah sangat!..nampak sangat ko sembunyikan something dari aku kan!....

‘’I tak sangka u buat macam ni kat I fahmi!...i ingat u setia dengan i.!!...dan u im!...u dah ada ilham!!...tapi kenapa u still nak ramapas hak orang lain??....aliff tiba-tiba bersuara dengan nada serak-serak basah ala-ala rani mukherjee….dia siap nangis…aku yang blurr betambah blurr….dari cara dia cakap aku dapat agak siapa fahmi pada dia….tapi….fahmi kan straight!...wtf!...

‘’apa yang u cakapkan ni aliff??..i kawan jer dengan dia…I takda apa-apa relationship dengan dia pon!...i tak hadap lah dengan bf u ni!..’’..aku bersuara pulak dengan suara pitching tinggi kepit ala-ala ning baizura….geram betol aku!..aku taknak sebabkan peritiwa ni…bukan je menjejaskan relationship aku dengan aliff…tapi jugak dengan ilham!...aku takk tahu pulak fahmi ni bf aliff….in fact aliff tak pernah cerita sapa-sapa dalam hidup dia!....yang aku tahu dulu ilham cerita..aliff satu tempat keje dengan bf dia…padahal fahmi kat JB….dan aliff kat KL??..

Fahmi dari tadi mendiamkan diri jer…dia tak bercakap apa-apa..so aku dah agak…dari air muka dia…boleh Nampak dia macam orang bersalah…..aku terus bangun..damn it!..aku dah la naik moto dengan dia….dengan keadaan yang takda duit sangat ni!...aku terus blah dari situ…aku tengok aliff pon blah….suddenly aku tengok fahmi berdiri…so ko nak kejar sape sekarang hah fahmi??..ko nak abby abadi or memey??...yes…sangkaan aku betul…die pergi kejar aliff….perghh!!...sentap aku!....nak nagis ke??..perlu aku nak nagis??.pernah ke dia cakap dia suka kat aku??....dia cakap dai nak berkawan….eyh!..aku ade bf!..ilham!...apsal aku tetap nak nangis??..hmmm…ilham…I wish u were here……

Aku tak tunggu…aku tengok dalam wallet ade rm5.00…(moral is…jangan pegi dating dengan duit less than rm50…)….aku terpaksa tunggu bus…jam dah tunjuk pukul 4 petang…matahari masih panas lagi…dah banyak bas yang lalu…tapi aku tak naik…aku sangat sedih dengan apa yang terjadi….apa akan jadi dengan persahabatan aku dengan aliff??...macam mana kalau aliff bagitau ilham mengenai perkara ni….mesti aku Nampak jahat depan ilham….ni menguatkan lagi alas an utnuk ilham pergi dari aku….ahh!!...persetankanlah…..aku malas nak fikri lagi…..aku tak boleh nak ramal apa akan jadi……tapi…aku taknak kehilangan ilham dalam hidup aku……..

**********************************

Matahari pagi membakar tubuh aku….panas sangat pagi ni…..suasana kat kampong memang mendamaikan….kalau kat rumah memang susah nak bangun lewat-lewat ni…subuh-subuh ummi dah kejut bangun….aku tengok abah dah siap-siapkan van nak pegi anta buah kelapa ke kedai –kedai kat kampong-kampung berdekatan..…mak pulak masak nasik lemak!...dah lama tak makan….hari ni hari pertama start cuti sem…adik bongsu dah siap nak pegi ke sekolah..tahun ni dia SPM..hopefully dia berjaya….biasanya abah akan drop dia dulu kat sekolah sebelum pergi hantar kelapa…macam aku dengan abang dan kaka aku dulu-dulu…abah seorang askar pencen…seorang yang kurang bercakap..tapi sekali cakap memang boleh buat orang sentap….tegas!...ummi pulak suka berleter..tapi dia baik hati….suak tolong orang….kadang-kadang sedara mara nak pinjam duit..dia pnjamkan je…walaupon keluarga kami ni taklah senang mana pun….aku anak ketiga….abang aku dah keje kat melaka…tapi tak kawin lagi...kakak aku pulak sekarang study kat mesir….ambil law….(muslimah sgt…adik macam setan)…

Apa lah aku nak buat cuti sebulan ni….sem depan dah final sem….thesis kene sambung….erkkss….apsal aku fikri pasal study pulak ni!...ahh..malas la nak piker..abik enjoy duk kampong lagi syiok!!!...dalam otak aku macam-macam plan aku dah fikirkan sepanjang cuti ni…kalu dulu tiap kali cuti aku ke KL..semiggu ke….tapi sekrang ni aku dah tak tahu apa tujuan aku nak ke sana….dah 2 minggu takda apa-apa berita dari ilham….aliff mahupun fahmi…aku betul-betul tak tahu apa status aku sekarang ni…ilham pun terus dah tak mesej aku lagi….kalau nak ikutkan memang aku sentap giler….tapi rasa sayang yang menebal dan membuku ni tetap tak dapat nak melawan rasa kasih sayang aku terhadap ilham….yang aku anggap cinta terakhir aku…..tapi adakah ilham merasakan apa yang aku rasa jugak??...tak semena-mena…air mata aku mengalir…

‘’alang…nape nangis ni??...ummi aku sapa dari belakang….sambil bawak sedulang kecil cili padi ke atas meja dapur…memang jadi kerja dia….asingkan cili padi dari tangkai dia sebelum jaul kat kedai…sapaan ummi….

‘’eyh…takda lah ummi….mata masuk habuk..’’(skrip drama murahan sangat!)….sambil lap mata dan makan nasik lemak….perghh!!..sedap giler!....rindu dengan nasik lemak masakan ummi aku!...sambil tuh aku cium pipi ummi..ummi senyum jer….

‘’ilham ada mesej alang??...minggu lepas dia ada telepon ummi…’’…ko mampuu mak ko tanya pasal bf ko??...aik??dengan ummi dia call and mesej pulak…dengan aku dah dekat 2 minggu dia diam jer…

‘’’dia cakap apa dengan ummi?..alang buzy sikit…kadang-kadang dia mesej tak sempat nak reply..’’…aku balas..bukan niat nak berbohong….tapi nak jaga hati ummi aku…seabb ummi aku ni dah sayangkan si ilham tuh macam anak dia sendiri…maklumlah.ilhamkan anak yatim piatu…kadang-kdang ilham selalu jugak bawak adik-adik dia balik kampong aku..nak-nak kalu dah masuk musim buah buahan…dusun bapak aku tuh….apa je pokok yang takda..kalau boleh tanan strawberry dah lama abah aku tanam agaknya….teringat aku masa tahun pertama hubungan aku dengan ilham..dia raya kat kampong aku…meriah….adik-adik dia berkawan baik dengan adik beradik aku….diorang takda lah syak..(setahu aku memang tak pernah kantoi)…the thing is…abah aku yang garang tuh pon bleh sukakan si ilham ni.. (jampi mak esah mana ko pakai hah ilham??)….maybe ilham ringan tulang selalu tolong dia kutip dan hantar kelapa kot…kalau nak harapkan aku….memang non hadoo lah!....

‘’errmmm….tak baik buat macam tuh…dia tuh anak yatim’’…..mak aku tiba-tiab bersuara sambil menuju ke almari cabinet mencari plastic bag….arghhh!!....tertekan pulak aku dengan apa yang ummi aku cakap n!...nak je aku jerit bukan aku yang tak mesej dia…dia yang tak pernah reply mesej aku…dah bertimbun mesej aku bagi…mntak maaf lah…tapi apa salah aku kat dia??...pasal fahmi??...dia tak pernah tanya aku pasal tuh….macam mana aku nak explain…

‘’yerr ummi..’’..aku bangun terus letak pinggan dalam sinki….aku tak tahu nak respon macam mana dengan ummi aku…kalau aku menjawab karang nanti jadi anak derhaka pulak aku….aku taknaklah merosakkan nama ilham depan ummi dan abah aku…tah-tah diorang lebih percayakan ilham lebih dari aku… ilham lebih kerap balik kampong nak dibandingkan dari aku secara puratanya…aku pon confuse…macam aku pulak menantu dlam keluarga ni!....aku terus capai towel nak pergi mandi…

Belakang rumah aku tepi dusun ada perigi…dulu masa zaman aku remaja…jiran-jiran selalu tumpang mandi nak nak kalau umah takda air..(yer…kampong aku selalu ada masalah air paip tak keluar sampai sekarang!)….so aku selalu skodeng diorang….sengalkan perangai aku…muda-muda dah rosak….haha….hari ada jer air….tapi aku saja nak pegi mandi perigi…aku pakai boxer color pink..(harusker??)…..perghhH!!...sejuk nyerrrrrrrrrr….grrr…teketar-ketar…mtahari pukul 9 pagi yang panas tuh tak dapat nak mengalahkan air perigi tuh…..aku mandi dua cedok air jer….tak tahan sejuk….(dulu-dulu 20 cedok pon rilek je muka….)..odw aku nak masuk dapur rumah…aku Nampak ada astu kereta masuk ke kawasan rumah aku…..aku tersenyum…

‘’assalamualaikum…ummi….oh…ummi…….abah…’’…ilham memberi salam….

‘’….laaa,,,,,anak ummi rupanya….napa tak telepon dulu sebelom datang??...mari naik’’…sambil menghulurkan tangan…amboiiii!!....bukan main lagi ummi aku ni..ketipong payung bagai…aku balik diorang wat suam-suam kuku jer…aku tiba di muka pintu….

‘’eyh…..im’’.....ilham menyapa sambil hulurkan tangan…

‘’yes….i am im…may I know who u r sir??’’..sambil berlalu pergi dengan muka yang kekwat..padan lah muka…..depan ummi aku buat macam tuh…aku Nampak muka ilham berubah bila aku tak sambut tangan dia….u desrve it!...inilah padahnya kalau u mess around with the queen bee!....aku tarik muka kekwat….malas aku nak layan…pagi-pagi lagi dah menempuh rumah orang…tak malu ker….macam-macasm sumpah seranah aku tebar…tapi monolog dalam hati jer…giler nak carut depan ummi aku…berdarah mulut aku kene lempang dengan abah karang…jauh di sudut hati aku..aku happy…jiawa aku meronta-ronta nak melompat keriangan bila Nampak dia….sedikit rindu aku terubat pada ilham…..

Dari belakang aku dengar ummi berborak dengan ilham…bukan main happy ummi aku jumpa dengan dia…siap aku dengar ummi aku tanya kenapa dengan aku…hello….rumah ni taklah besar mana pon…lain kali kalau nak mngumpat pakai mikrofon okeyh!!...bagi satu kampong dengar…biasanya kalau ilham datang….dia akan tidur kat bilik aku…(dah kata husband and wife!)….tiba-tiba ilham nak balik ahri je pulak…mungkin dia tak selesa aku ada kat sini….sentap je rasa……tapi disebabkan ummi aku tahan…memandangkan esok hari sabtu…dia tak keje…so dia terpaksa jugak ikut kemahuan ummi….sebab abah pon balik agak lewat petang nanti apa pulak kata abah kalau dia balik abah tak sempat jumpa dia….(menantu kesayangan konon!)…

Angin malam kat kampong memang sangat kuat….nak-nak rumah aku yang tepi sawah ni….dari tingkap rumah aku Nampak abah borak dengan ilham kat pangkin kayu atap rumbia tak jauh dari depan rumah kat tepi sawah…apa jelah cerita diorang tuh….malas la aku nak amik tahu….tapi aku dok usha gak mana tahu diorang cerita pasal aku ker…(busy body kan!)….tak lama lepas tuh…abah blah naik atas rumah…aku tengok ilham still kat situ…nak pegi ke tak eyh tegur…aku ni ade gak ego nya…aku tak tahu macam mana nak start….perlu ker…macam-macam perasaan aku dapat rasa masa tuh…..tapi aku perlu lakukan…kalau aku nak selamatkan hubungan aku dengan ilham….hah separuh jalan….aku berhenti…aku pusing balik..tibatiba keyakinan aku hilang nak tegur dia…

‘’Im….i nak cakap sikit dengan u’’..dengan suara tak berperasaan….dari intonasi tu..aku tahu…ade something yang serious dia nak cakap dengan aku….nervous..serious….tapi aku nak dengar dia cakap I love you kat aku….

‘’…maafkan i…this few weeks it been like crazy….i tak tahu macam mana nak mulakan….i balik kampong memang nak jumpa dengan u….i tahu u dah start cuti sem….i dapat semua mesej-mesej u…..i mintak maaf sangat I tak angkat phone call u….i harap u dapat maafkan i….’’…ilham negeluh dengan intonasi yang perlahan…

‘’ermmm…takpela….i ok jer…as long as tak menjejaskan hubungan kita…i harap u tak ulang lagi…..mungkin u busy….’’..aku senyum jer….aku rasa lega dan happy….

‘’..actually…..ada perkara lain jugak I nak bagitahu u…I…..i…..i had someone else….there is one girl….at my workplace…….ermmmm……’’…what!..aku sangat tergamam…dengan tidak semena-mena…air mata aku mengalir…a girl?...aku kalah…kalau lelaki..boleh lagiaku nak carutkan…tapi seorang perempuan hadir dalam taman hati dia….air mata aku terus menerus mengalir…..aku tak tahu nak cakap apa….perasan hadir yang singgah dalam hati aku sebntar tadi hanyalah sementara….kebahagiaan yang aku kecapi dengan senang lenang dirampas….luluh perasaan aku….aku mengelap air mata aku….tapi ia tetap terus mengalir membasahi pipi aku…..baju aku dah jadi separuh basah lap air mata….

‘’…kenapa u tak pernah bagitauh i….napa u gantung I tak bertali?...mana janji-janji yang u pernah bagi kat I dulu??..kalau dulu awal-awal u nak kan seorang wanita…kenapa u carik i??’’…aku tak dapat menahan air mata….aku terus berlari masuk ke rumah….dari belakang….aku dengar ilham panggil aku….

‘’….im…im….dengar dulu….please…..sayang…sayang!!….’’….aku tak mngendahkan panggilan ilham...sesekali dengan nada yang tinggi…hati aku dah remuk….sentap….terguris…semua ada…..aku sanagt melankoli….aku masuk bilik…terus kunci….aku tersandar…terduduk…..menangis….sampai hati u ilham buat I macam ni…setelah apa yang kita penah lalui dulu….dengan sekelip mata u musnahkan hati dan perasaan i….dua tahun percitaan tak meninggalkan bekas di hati ilham…aku tercari-cari apa kesilapan aku selama ni….sebab fahmi??..atau dia yang rasa bersalah sebab dah ade orang lain…tapi tak bagi tahu aku…kenapa dia rahsiakan dari aku…..aku hanya berbaring sepanjang malam….aku genggam gambar ilham…aku tahu ilham tak masuk bilik….tapi aku ada dengar ada orang cuba nak bukak pintu…dan aku tahu itu ilham...aku biarkan jer….mesti dia tido kat ruang tamu….susah nak tidur..air mata aku masih tak berhenti mengalir…..mungkin sebab aku terlalu sayangkan ilham…dan aku tak pernah menjangka ini akan terjadi…..disebabkan terlalu sedih…..aku tak sedar bila aku tertidor….

Pagi tuh aku bangun agak lewat…mungkin sebab aku tido lewat…aku berharap semalam hanyalah mimpi buruk ayng tak akan terjadi…tapi keadaan masih sama..aku masih memegang gambar ilham…tak semena-mena air mata aku mengalir….aku terpandang mesej di telefon aku…..dari ilham…

‘’As Salam…maafkan I Im…I x berniat nak lukakn hati u….u tahu…u dalam hati i…tapi I xnk selama mcm ni…aunty I dah mula mmaksa I berkhwin…demi adik2 i…I nak bgtahu u..tpi I xnk buat u trasa…u selama dlm hati I Im…maafkan i…rasanya cukuplah disini hubugn kita..harap u maafkn i…I balik dulu…u lock the door…I x dpt explain…maaf skali lagi im….” :: Ilham Ku :: 6.03am, 18/05/10

Mesej tuh cukup buat aku menangis tanpa henti lagi…walau macam mana alasan yang dia bagi…hati aku begitu terluka…tak dapat nak memaafkan dia…hati yang rindu…cinta bertukar kepada benci yang mendalam…..aku takkan maafkan ilham sampai bila-bila!....

Air sungai mengalir tenang…aku termenung di atas batu…mengenangkan nasib aku sendiri…yang ditinggal pergi ilham….daun-daun kering jatuh ke dalam air….sesekali ternampak anak ikan bermain air di gigi sungai….aku cuba tenangkan hati….mengalihkan perasaan….harap aku dapat cepat lupakan semua ni…..arghhh!!...wtf!...ap yang aku fikirkan ni….ko boleh survive selama dia tak mesej ko im!...takkan sekarang ko nak give up urself!...come one!...banyak lagi lelaki kat luar tuh…..sebabkan dia ko nak kemurungan …padahal dia kat sana??..happy-happy??...kau sedih??..aku mesti move on…walaupun baru sehari.aku taknak menangisi semua ni!...aku harap semalam hanyalah khayalan yang tak pernah terjadi!....aku capai phone aku…aku dah tak tahu apa yang nak difikirkan..aku campak phone aku kearah sungai sambil berlalu pegi….…!!...

‘’adoshh!!........’’…aku terdengar suara…..aku toleh…..

Bersambung…..



19 comments:

khaszmie said...

owh .... shedey la episode kali ni ... kesian im ...

danielryzal said...

I was crying when i read this..i know how it is kena tinggal ni :'(

Miaki Yamashita said...

kaszmie :...yup....but it is not the end of teh world.....kesian..malang bertimpa-timpa....

Miaki Yamashita said...

danielryzal :....yup..i can feel it too....im cryin when im read it back...~

•● Tun Mohd Fakuradzi ●• said...

hurmm.. panjang lak entry kali ni.. suka!
btw, mcm adaptasi kisah benar je nih..
menghayati nampaknya...hehehe...
rasa mcm real, seolah2 turut berada dlm situasi tu :))

MEIYERR90 said...

ermmmmmmmmmmmmm
miaki............!!
so sad!!!!!!
nape crite ni ada kena mengena ngan aku!!ermm
anyway..aku tunggu episode akan dtg

Miaki Yamashita said...

tun :...hehehehe......u mase tulis ni actually im crying....=).....agak panhajng..sebb full of emosi sikit..haha

Miaki Yamashita said...

meiyerr :......hehehehe....biasalah..ini yg slalu terjadi.....next week mcm biasa hari ahad..tguuu!

::AdyVa:: said...

hye2.....Miaki~....i baru hbs baca semua BAB~...
KZ yg suggest~.....WOW....jalan cerita sgt dekat ngan hati~..penggunaan gaya bahasa, dll mmg citarasa sgt!......tetibe bersmbung!....
aduhai...cepat2 ye smbg~....salam kenal~
Adyva

Miaki Yamashita said...

adyva :....thank you for reading my novel...=)....n tanx to kz to suggest kat u....=)...salam kenal....jgn lupe follow..=)

ZaCk AzRiN said...

its touched...i'm crying...
sgt2 myentuh perasaan...
episod nie btol2 mbuatkan z terasa z bradadlm crita tuh...

::AdyVa:: said...

i dh follow~/....u follow me gak eh~..hhe

Miaki Yamashita said...

zack Azrin :....ermmm...orang yang memalui akan merasai...=)

Miaki Yamashita said...

adyva :...yup...i will follow u..=)

Emira Darmia said...

dasar lelaki!!! janji je lebey....tunainya tidak..ceh episode kali ni wat i emo plak..

Wan said...

Pernah merasainye dan sampai kini berbekas dihati.Bf kepada org yang i suke tinggalkan dia selepas bercouple selama 2 tahun sebab berkahwin.Selepas tu dia dah tertutup utk menerima lelaki lain dan berubah menjadi normal juga.Walaupun dah dekat setahun kitaorg berpisah xada hari yang i x terfikirkan dia.Fakhri Adnin

ReZai AzLan said...

Bila strt bce ep.1,,,,terus menerus nk bce,,, best giler ,,sgt2 mantap isi cerita nie,,,

Christ Evan said...

sdih. . . emosi btul epsde kali ni. .

Hafiz Roslan said...

Crite nie mcm situasi saye Alami skrg.semoge capital L bahagia.